Alternatieve herdenking kindertransporten

Ieder jaar op de eerste zondag van juni herdenkt Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Stichting Sobibor de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943. Bij die gebeurtenissen werden bijna 1.300 Joodse kinderen vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor, waar ze vrijwel direct na aankomst werden vergast.

Nu een fysiek samenkomen dit jaar helaas niet verantwoord is, staan we stil met een alternatieve herdenking. Die is vanwege de RIVM-richtlijnen vooraf opgenomen. De herdenking zal dus anders zijn dan anders, maar toch ook herkenbaar. Met de vertrouwde stem van Donald de Marcas uit een eerder gemaakte opname. Hij draagt daarin de proclamatie voor waarmee de kindertransporten in het kamp werden aangekondigd. Met het kaddisj-gebed, dit jaar uitgesproken door rabbijn Menno ten Brink. Én met de leerlingen van de Vughtse basisschool De Schalm, die de namen van de weggevoerde kinderen lezen en hun zelfgemaakte ‘wensvlinders’ ophangen.

Bekijk hier de uitzending (11 min.):

Het namen lezen van de weggevoerde kinderen is een vast onderdeel van de herdenking. Zoals ieder jaar wordt dat ook nu verzorgd door de leerlingen uit groep 7 van basisschool De Schalm. Alle namen en bekende fotoportretten zijn hier terug te horen en te zien. Mocht u nog ontbrekende foto’s hebben, zouden we het op prijs stellen als u contact met ons opneemt via info@nmkampvught.nl.

Wilt u meer weten over de kindertransporten? Bekijk dan deze aflevering van Andere Tijden.