Virtueel bezoek aan Sobibor

Boven: Omroep Brabant van 2 februari. Bekijk ook het NOS Journaal van 30 januari met staatssecretaris Martin van Rijn.

Vanaf dinsdag 2 februari is Nationaal Monument Kamp Vught gastheer voor het pilot project ‘Virtual Walk Sobibor’, ontwikkeld door het Ministerie van VWS en mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning vanuit het vfonds. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gaf hiervoor zaterdag 30 januari het startsein. Een virtueel bezoek aan nazivernietigingskamp Sobibor in bezet Polen behoort sinds dat moment tot de mogelijkheden. Bezoekers van Nationaal Monument Kamp Vught kunnen met een speciale bril het kampterrein op zo’n 1500 kilometer afstand te bezoeken. Van Rijn: “De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft. Nu ooggetuigen schaarser worden, is het aan ons om de herinneringen en de verhalen levend te houden voor nieuwe generaties. ‘Virtual reality‘ doet dat op een manier die bij jongeren past en hen hopelijk raakt. Want ik wil dat Nederlandse jongeren meer weten over wat zich daar heeft afgespeeld.”

Het pilot project wordt in 2016 getest; de ervaringen van bezoekers worden geëvalueerd en gebruikt ter verbetering van de ‘virtual walk’. Directeur Jeroen van den Eijnde: “Als herinneringscentrum vinden ook wij het belangrijk om te onderzoeken welke nieuwe technieken bruikbaar zijn om de verhalen die wij vertellen, op een andere manier door te vertellen.”

Bezoekers hebben de keuze om het voormalig kampterrein te bezoeken zoals dat er nu bij ligt, of in een digitaal gereconstrueerd Sobibor rond te lopen zoals het er in 1943 uitgezien kan hebben. Zo krijgen bezoekers een beeld bij het vernietigingskamp, waar naar schatting 34.000 uit Nederland afkomstige joden in de gaskamers zijn vermoord.
De nazi’s bouwden Sobibor (evenals de kampen Bełżec and Treblinka) uitsluitend als vernietigingskamp van joden. Na de opstand van gevangenen op 14 oktober 1943 hebben de nazi’s geprobeerd alle sporen van het kamp uit te wissen.

Met zorg samengesteld

vfonds-logo-nieuw-openDit project is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Er is samengewerkt met onder meer de Stichting Sobibor, het Joods Historisch Museum, het Auschwitz Comité, de Anne Frank Stichting, Ivar Schute (archeoloog in Sobibor) en Jules Schelvis (Sobibor-overlevende), het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Holocaust- en Genocidestudies, de Universiteit Leiden, Uni Pompeu Fabra Barcelona en de Hogeschool van Amsterdam.
Lees hier de toespraak van staatssecretaris Van Rijn; hij is namens de Nederlandse regering verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van de oorlogsgetroffenen en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.