Opgegraven strijd

Bekijk de filmpjes en de blogs van Jobbe Wijnen en Ivar Schute hieronder:

Jobbe maakte een filmpje over 1 maart (2 min.)

Jobbe maakte een filmpje over 2 maart (2 min.):

Vrijdag 3 maart (3 min.)

Zondag 5 maart (4 min.)

Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog is een expositie van Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Bezoekers worden aan de hand van objecten en multimediale presentaties wegwijs gemaakt in de oorlogsarcheologie van de Steentijd tot de Koude Oorlog. Van 1 t/m 5 maart onderzochten archeologen Ivar Schute en Jobbe Wijnen een strook grond op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught, in het verlengde van de reconstructie van de kampspoorlijn. Dagelijks gaf een van de archeologen een presentatie. Belangstellenden konden het bodemonderzoek volgen. Na het onderzoek worden de resultaten gepresenteerd in de tentoonstelling Opgegraven strijd, te zien t/m 14 mei in Het Noordbrabants Museum.

Archeologen Jobbe Wijnen en Ivar Schute schreven regelmatig een blog en maakten filmpjes:

Het zit er op…

Door Jobbe Wijnen, 5 maart
Zondagmiddag, dag 5 van de opgraving in NM Kamp Vught, werd het veldwerk afgerond. Waar zaterdag nog een dag was van graven, zeven, vondsten sorteren en praten met het publiek, stond de laatste dag vooral in het teken van opruimen en dichtgooien. Bijna alsof ze het ‘daarboven’ ook wisten, liet het weer ons vandaag ook echt in de steek. Een stevige wind en een continue koude regen maakte het werk een stuk pittiger. Dit liet onverlet dat we vóór het einde van de dag toch zo’n 6 kuub zand met de kruiwagen terug in de kuilen moesten rijden. Zonder de hulp van Brigitte en Peter was dat ons nooit op tijd gelukt. Om precies 17.00 uur konden we de archeologenbus met spullen en vondsten dichtgooien. Na het schudden van alle handen en het bedanken van de vrijwilligers die ons elke dag bij stonden aan de zeef, met koffie en een volledig verzorgde lunch, reed Ivar weer terug naar Leiden en ikzelf naar Wageningen.
Het veldwerk is dan wel voorbij, het onderzoek allerminst! Nu komt de uitwerking, die in de praktijk zeker even veel tijd vraagt als het graven, maar die gelukkig wel in de warmte van kantoor en werkplaats kan worden uitgevoerd. Komende dagen worden de veldtekeningen verwerkt en de vondsten gewassen en gedetermineerd. Ze komen daarna terug naar ‘s-Hertogenbosch om tentoongesteld te worden in Het Noordbrabants Museum.
De archeologen verdwijnen dus weer even weer even achter de schermen. We hopen dat we met deze opgraving hebben kunnen laten zien dat archeologie kan bijdragen aan de herinnering van de Tweede Wereldoorlog. “Het gaat er niet om wat je vindt, het gaat er om dat je het doet”, zei iemand tegen me, ergens in de stroom van bezoekers bij de opgravingsput. Bij dat standpunt kunnen wij ons helemaal aansluiten.

Foto’s: Twee vrijwilligers in het museumcafé die voor ons elke dag lunch klaar zetten. Hartelijk dank mensen!; De putten zijn weer dicht; In Leiden wordt de bus weer uitgeruimd en worden de vondsten naar de spoeltafels gebracht.

Lees de blog van 27 februari: Voorbereidingen voor opgraving
Lees de blog van 1 maart: De eerste dag
Lees de blog van 2 maart: Contemporaine archeologie en oorlog
Lees de blog van 3 maart: Archeologie en publiek

Tijdens de expositie ontvangen volwassen bezoekers aan de balie van NM Kamp Vught een kaartje dat € 3,00 korting biedt bij bezoek aan Het Noordbrabants Museum. Op vertoon van het entreeticket van dit museum ontvangen volwassen bezoekers € 3,00 korting op de entree van Nationaal Monument Kamp Vught. In beide musea is de entree gratis met Museumkaart.