Herdenking bij Sachsenhausen-monument

Vanwege het verwachte slechte weer vindt het programma vanaf 11.45 uur in de Commissiekamer van het Raadhuis (Secretaris van Rooijstraat 1) plaats. Plm. 12.15 vertrekken de aanwezigen voor een stille tocht naar het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark, waar de herdenkingsceremonie plaatsvindt.

Op 5 en 6 september 1944 vond het laatste transport van gevangenen van concentratiekamp Vught naar KZ Sachsenhausen plaats. Omstreeks deze data vindt daarom ieder jaar de herdenking van de slachtoffers van KZ Sachsenhausen in de gemeente Vught plaats.
Het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) nodigt belangstellenden uit om de Sachsenhausen-herdenking in Vught, dit jaar op vrijdag 8 september bij te wonen.
De herdenking wordt wederom georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Basisschool de Springplank uit Vught en het COVVS. De Gemeente Vught faciliteert de herdenking. De herdenking bestaat uit een ochtend- en een middaggedeelte.

Ad van Liempt

Na een welkomstwoord door wethouder Peter Pennings en ceremoniemeester Riekje Nieuwstraten houdt Ad van Liempt, journalist, auteur en programmamaker (bedenker van o.m. Andere Tijden), een toespraak. Over de reden van zijn komst zegt hij: “Het afvoeren van duizenden gevangenen, vlak voor hun bevrijding, vanuit Vught naar Sachsenhausen en Ravensbrück beschouw ik als een van de grootste misdaden van de nazi’s in de bezettingstijd. Het is van groot belang dat we dat rampzalige transport blijven gedenken.” Hierna volgt een bijdrage van leerlingen van Basisschool De Springplank, die het monument heeft geadopteerd. Na een stille tocht vanaf het Raadhuis (i.v.m. het verwachte slechte weer) is er  twee minuten stilte en kranslegging bij het Sachsenhausen-monument. Hierna kunnen aanwezigen bloemen leggen bij het monument. Hiermee komt plm. 13.00 uur een einde aan het ochtendprogramma van de herdenking. Het muzikaal intermezzo vervalt helaas om praktische redenen.

Documentaire ‘Een onzeker afscheid’

Vanaf 13.30 uur kunt u deelnemen aan het middagprogramma in Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600 te Vught. Het middagprogramma bestaat uit een eenvoudige lunch in het museumcafé van NM Kamp Vught en de vertoning van de documentaire ‘Een onzeker afscheid’ (plm. 14.15 uur) van de Groningse studenten Lynn Zwartsenburg en Yasmin Latupella. Zij bezochten in het voorjaar voor hun studie Communicatie de 72e herdenking in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. Zij interviewden Maria Kolpa-Zwolsman, wiens vader Reinder in mei 1942 werd gefusilleerd in Sachsenhausen.
Voor de lunch vraagt de organisatie een eigen bijdrage van € 10,00 per deelnemer; contant te voldoen aan de balie van NM Kamp Vught. Voor aanmelding of vragen kunt u contact opnemen met het organisatiecomité via sachsenhausen@vankoningsbruggen.com

Vertrek stille tocht: Raadhuis Vught, Secretaris van Rooijstraat 1, 5261 EP Vught (073 658 0680)
Middagprogramma: NM Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught (073 656 6764)
Tijdens herdenking in 2016: foto Gerard Monté; Ad van Liempt: Mike van Breemen