Expositie ‘Kijk niet om’

Bekijk hier de trailer van de film uit de expositie (regie Ellen van Kempen):

Op een uitvergrote foto in de expositie ‘Kijk niet om’ is op een mobiele telefoon een vrouw te zien. De lachende jonge vrouw is Tatiana, vermoord door bendegeweld in El Salvador. Fotograaf Marielle van Uitert: “Het zegt niets als ik vertel dat in El Salvador elk uur een moord plaats vindt. Wel als ik Tatiana Rivera laat zien, pas 21 jaar oud, moeder.” De familie gaf haar toestemming om het politie-onderzoek en de begrafenis van Tatiana in beeld te brengen.

Op 2 februari is in Nationaal Monument Kamp Vught de foto-expositie ‘Kijk niet om’ geopend, met een keuze uit het recente werk van oorlogsfotograaf Marielle van Uitert (1973). Zij bezocht in januari nog de frontlinie van Mosul in Irak, waarvan twee foto’s in de expositie zijn te zien. Marielle maakt sinds 2008 fotoreportages in opdracht en op eigen initiatief in oorlogs- en conflictgebieden.  In november 2016 verscheen haar derde fotoboek ‘Duizend ogen’ bij Uitgeverij de Geus. In ‘Kijk niet om’ is een aantal recente foto’s te zien, naast nog niet eerder gepubliceerde foto’s. De expositie bevat rauwe oorlogsfoto’s, gecombineerd met indringende en ontroerende portretten van burgers die leven met de dreiging van oorlogsgeweld. Het werk is gegroepeerd opgesteld in vier denkbeeldige continenten. Regisseur Ellen van Kempen maakte voor de expositie een filmportret van Marielle: ‘Kijk_sta stil’. Voor scholieren in het voortgezet onderwijs is een speciaal educatief aanbod ontwikkeld, dat gratis beschikbaar is. De expositie-teksten zijn in het Engels vertaald. All texts in the exhibition are in Dutch and English. 

Nieuwe conflicten

In 2013 ontwikkelde Nationaal Monument Kamp Vught met Marielle een eerste expositie ‘Blik op de oorlog’. ‘Kijk niet om’ biedt nieuwe beelden, nieuwe invalshoeken en nieuwe conflicten. Marielle ontmoette vluchtelingen uit landen als Syrië en Afghanistan in (tijdelijke) opvangkampen in Griekenland en Turkije, bij de grenzen en reisde ‘undercover’ mee op een trein met vluchtelingen door de Balkan. Hier maakte zij de foto die gekozen is als blikvanger voor de expositie: een jongetje in een bus waarmee vluchtelingen werden vervoerd van Kroatië naar Hongarije. Vanaf het begin volgde Van Uitert de opstand in Syrië tegen het regime van president Assad. In 2012 werd zij korte tijd ontvoerd samen met een journaliste. “Ik ben vastbesloten het geweld een gezicht te geven voor hen die het nooit met eigen ogen zagen. Ik wil ook recht doen aan de duizenden ogen die het wél zagen en het niet kunnen navertellen. Ik ben altijd op zoek naar verhalen die niet zo snel in de media verschijnen en die ik als mens belangrijk en interessant vind”, zei Marielle in fotovakblad Professionele fotografie (Pf).

Bendegeweld

In Colombia was een decennia lange burgeroorlog tussen de FARC-rebellen en de regeringstroepen. Marielle had de unieke gelegenheid om een reportage te maken over de FARC vlak voor en tijdens de vredesonderhandelingen, die moesten leiden tot een wapenstilstand in juni 2016. In El Salvador zag zij de gevolgen van bendegeweld met eigen ogen; de onschuldigen die op de verkeerde plek op het verkeerde moment waren en zonder genade van het leven werden beroofd. Hier maakte zij ook haar prijswinnende fotoserie voor de Zilveren Camera 2015 in de categorie ‘Buitenland documentair’. In 2011 won Marielle al een tweede prijs bij de Zilveren Camera-competitie voor een foto van Taliban-strijders in Afghanistan.
De foto-expositie (t/m 18 juni 2017) is mogelijk dankzij bijdragen van de stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught, het vfonds, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vriendenkring Nationaal Monument Kamp Vught. Tijdens de expositie zijn twee fotoboeken van Marielle van Uitert te koop in de museumwinkel.

De expositie is te huur voor musea, bibliotheken e.a. lokaties met veel bezoekers. Zie de verhuurfolder (3 pag.); voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marek Sengers, marek.sengers@nmkampvught.nl  / 073 658 7063.

Bekijk hier de aankondiging van de stichting Museumkaart:

Foto’s boven: beeld van Tatiana Rivera, vermoord in bendeoorlog in El Salvador, 2015; ‘Embedded’ tijdens een VN-missie  in Mali, 2016 (foto Arjen Bosch), Jongetje in bus voor vluchtelingen van Kroatië naar Hongarije, 2015 (foto’s  Marielle van Uitert)