Expositie, boek en theater ‘Dansen met de vijand’

Omslag boek Dansen met de vijand_Paul Glaser_Uitgeverij Cargo 10 3 2016Een expositie, boek én theatervoorstelling over een oud-gevangene van kamp Vught is nog niet eerder gelijktijdig gerealiseerd. Op 10 maart 2016 verscheen het boek ‘Dansen met de vijand. Het oorlogsgeheim van tante Roosje’ van Paul Glaser bij Uitgeverij Cargo. Vervolgens ging op 30 maart de gelijknamige muziektheatervoorstelling in première van Janke Dekker Producties. Op 14 april wordt in Nationaal Monument Kamp Vught een expositie geopend die het turbulente leven van Roosje Glaser belicht. De Joodse danslerares uit Den Bosch was in 1943 ruim een half jaar in Vught gevangen.

Roosje Glaser (1914-2000) is in de jaren dertig zeer succesvol als danslerares. Ze geeft dansles in danst in Amsterdam, Londen, Parijs en Berlijn. Als de nazi’s aan de macht komen, begint voor Roosje een levensgevaarlijk avontuur. Haar eigen man blijkt een collaborateur en verraadt haar aan de nazi’s. Ze komt uiteindelijk terecht aan in verschillende concentratiekampen, maar Roosje overleeft zelfs Auschwitz.
Tijdens een bezoek aan Auschwitz ziet Paul Glaser (1947) in een vitrine een koffer uit Nederland, met daarop zijn achternaam geschreven. Het is het begin van de onthulling van een lang verborgen familiegeheim: de verzwegen lotgevallen van zijn tante Roosje.  Het boek is inmiddels in 15 landen verschenen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Brazilië en China: zie ook Uitgeverij Cargo. Paul Glaser verleende alle medewerking aan expositie, boek en theater.

Expositie

Van 15 april 2016 t/m 8 januari 2017 is in Nationaal Monument Kamp Vught de expositie ‘Dansen met de vijand’ te zien. Dankzij de vele foto’s en films die Roosje zelf voor en na de oorlog maakte, kruipen bezoekers in haar huid en beleven zij dit indrukwekkende levensverhaal door de ogen van Roosje. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden van Roosje Glaser te zien. Roosje is in 1943 een half jaar gevangen in kamp Vught. Door relaties aan te knopen met Nederlandse kampbewaaksters schopt Roosje het in Vught tot barakleidster en sportlerares. Ze maakt teksten voor een vrouwencabaret dat in alle barakken optreedt. Ze werkt in het naaiatelier van het kamp. De SS kiest haar uit om de atelierkleding te showen voor clientèle en kampleiding.
De expositie is mogelijk dankzij bijdragen van het vfonds, de stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de stichting Bernardus Hertogensis en de gemeente Vught.

Muziektheater

De muziektheatervoorstelling ‘Dansen met de vijand’ ging 30 maart 2016 in première in de Stadsschouwburg in Amstelveen. De jonge Roosje Glaser (Valéry van Gorp) zingt liedjes die Roosje tijdens haar gevangenschap; ook bevat de voorstelling hits uit de jaren dertig. Truus te Selle (bekend van o.a. ‘De Heineken Ontvoering’) vertolkt de rol van Roosje na de oorlog en Mike Weerts kruipt in de huid van Paul Glaser (o.a. bekend van de tv-serie ‘Moeder, ik wil bij de revue’). De voorstelling is t/m 22 mei 2016 te zien in dertig theaters. Voor de speellijst, zie  Janke Dekker Producties en dansenmetdevijand.nl.
Op vertoon van het entreeticket van de theatervoorstelling ontvangen bezoekers 50 procent korting op de entree (vanaf 15 april).

Anderen over het boek

‘Roosje danste in Birkenau, ze kreeg er een brood voor. En wij begrijpen haar. Wat een geweldig boek.’ – Ad van Liempt
 ‘Tegenover de botte verschrikking van Auschwitz zet Roosje haar onuitblusbare levenslust en onnavolgbare charme in. En ze wint.’ – Alexander Münninghoff
‘Roosje maakte alles mee, ook het ondenkbare.’ – Jan Terlouw
‘Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Ik was zeer onder de indruk en heb het gevoel dat ik Roosje echt heb leren kennen.’ – Gerdi Verbeet

Foto’s boven: omslag boek; Roosje Glaser in 1941 (foto; archief Roosje Glaser)