‘Eten in oorlogstijd’

Let op: het museum is gesloten van 8 t/m 31 januari i.v.m. jaarlijks onderhoud.
Bekijk hier het filmpje over de expositie:

Vijf bekende Nederlandse koks namen de uitdaging aan om een gerecht te creëren met ingrediënten uit de bezettingsjaren. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind.
Hoe slecht was het gesteld met het eten in oorlogstijd? De tentoonstelling geeft een verrassende kijk op de bezettingsperiode en haakt in op de voedingstrends van deze tijd. De expositie Eten in oorlogstijd is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam.

Aandacht voor goed en gezond eten is een trend: minder vlees, zuivel en vet en meer plantaardige voeding. We willen groenten van het seizoen, liefst biologisch, zelf verbouwd of wild geplukt. Wat nu ‘in’ is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in de praktijk gebracht. In 1940 viel de import weg en moest Nederland zelfvoorzienend worden. Hierdoor veranderde het voedingspatroon ingrijpend: minder vet en vlees en meer groenten, granen, aardappelen en peulvruchten. Het dagelijkse menu werd, tot aan de Hongerwinter van 1944-1945 in de westelijke steden, zelfs gezonder dan het was vóór 1940.

Een gerecht voor elk bezettingsjaar

In korte films in de tentoonstelling bereidt conservator Karlien Metz van het Verzetsmuseum Amsterdam samen met bekende chef-koks gerechten met ingrediënten uit de bezettingstijd. Metz belicht daarbij de historische achtergrond; de kok gaat in op voedingswaarde en smaak en legt verbanden met kooktrends van nu. Pierre Wind laat zien dat de recepten in de jaren ‘30 zeer vetrijk waren. Michelinsterrenchef Bobby Rust kookt zoals in 1940-1941 met bonen als vleesvervanger. ‘Wildplukker’ en kok Edwin Florès maakt een gerecht uit 1942-1943 met ingrediënten uit het Vondelpark. Angélique Schmeinck, televisiekok van 24Kitchen, kookt zoals tijdens de Hongerwinter met bloembollen. Julius Jaspers van het tv-programma Topchef stelt een gerecht samen uit een ‘mystery box’ met ingrediënten uit de pakketten van de voedseldroppings rond de bevrijding.

Eten op de bon

In de tentoonstelling – met foodquiz – komen uiteenlopende aspecten rond eten en voeding tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod. Bijvoorbeeld over thee, waarvan een pond in 1943 op de zwarte markt 180 gulden (een maandloon) kostte, eten op de bon, surrogaten, de smaak van kat, het opraken van de haring en de schaarste van jenever.
Bij de tentoonstelling is een catalogus met recepten en verhalen verschenen (€ 12,50). Voor kinderen vanaf 10 jaar is een gratis speurboekje beschikbaar. De tentoonstelling (vormgeving: Studio Louter) is rijk aan historische informatie en een inspiratie voor de kookliefhebber van nu.

Activiteitenprogramma

Tijdens de expositie bieden wij extra activiteiten  aan, deels inbegrepen bij de entree, sommigen tegen betaling. Zo geven wij extra smaak aan Eten in oorlogstijd.

Foto’s: Saskia Lelieveld; Verzetsmuseum Amsterdam