Een grenzeloos conflict

In de ontvangsthal is van 11 juli t/m 3 september een interactieve presentatie Een grenzeloos conflict 1930-1955 te zien, met de levensverhalen van Theophilia Berkenveld, rijwilliger bij het Vrouwenkorps-KNIL, rabbijn Chaim Nussbaum en SS-oorlogsverslaggever Jan Rudolf Hommes. Persoonlijke verhalen staan centraal in de manier waarop Nationaal Monument Kamp Vught de geschiedenis door wil geven. Een grenzeloos conflict sluit met een innovatieve manier van presenteren hierbij aan. Drie persoonlijke en unieke verhalen, die veelal onbekende kanten van de Tweede Wereldoorlog belichten. Een oorlog die op deze plek als geen ander nog altijd zijn sporen in het landschap heeft nagelaten.

Levensverhalen

Met een digitale tafel reist u rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog over de aarde en door de tijd. Want het was een wereldwijde oorlog − al horen we vaak alleen het Nederlandse verhaal. Of dat van Europa. De aanloop naar de oorlog komt in beeld vanaf
de botsing tussen China en Japan begin jaren ’30. De oorlog begint in Polen, 1939. Na de officiële vrede in 1945 loopt de tijdlijn tien jaar door en toont de ontwikkelingen tot aan het Warschaupact, 1955. Wereldgebeurtenissen komen dichterbij vanuit een persoonlijk perspectief. Daarom kiest u voor vertrek één persoon wiens levensverhaal verweven is met dit grenzeloze conflict: Theophilia Berkenveld, vrijwilliger Vrouwenkorps-KNIL, rabbijn Chaim Nussbaum, of SS-oorlogsverslaggever Jan Rudolf Hommes.

Verbindingen

Met Een grenzeloos conflict plaatst Nationaal Monument Kamp Vught de bevrijding van 1944-1945 in een wereldwijde context. Voor onze ogen ontstaan verbindingen tussen historische gebeurtenissen en individuele levensverhalen. Vaak zijn de foto’s, films en verhalen subjectief en soms spreken ze elkaar tegen. De presentatie maakt de omvang en impact van de Tweede Wereldoorlog op een indrukwekkende manier duidelijk.
Een grenzeloos conflict is geschikt voor bezoekers vanaf 10 jaar en is ontwikkeld door Perspekt Studio’s.