Lezing ‘Philips-meisje van kamp Vught’

Omslag bij artikel Philipsmeisje boek SanneAuteur Sanne van Heijst geeft op donderdag 5 mei om 13.00 en 14.30 uur een lezing in Nationaal Monument Kamp Vught over haar boek. De toegang is inbegrepen bij de entree tot het museum.
Sanne geeft op verzoek lezingen voor organisaties, bibliotheken etc. Lees de flyer. Bijvoorbeeld: 26 april lezing voor Hevo Rosmalen in Nationaal Monument Kamp Vught (besloten).

Over het boek: Juni 1943. In Kamp Vught wordt de Joodse tiener Gerda Nothmann door het elektronicaconcern  Philips uitgekozen om in hun werkplaats binnen het prikkeldraad kriegswichtige radiobuizen te maken. Zo komt zij bij het Philips-Kommando terecht, een selecte groep  gevangenen waarvan het kleine aantal Joodse werkers lange tijd vrijgesteld kan worden van transport.

Als de verlegen en onhandige Gerda na een jaar toch wordt gedeporteerd, samen met vierhonderd andere Joodse vrouwen, blijkt  haar nieuwe identiteit van ‘Philips-meisje’ haar redding in  Auschwitz. Voor elektronicagigant Telefunken gaat zij weer radiobuizen maken. Na  een bijna fatale dodenmars komt ze in Zweden  weer op krachten.  Zonder familie overgebleven vertrekt  Gerda in 1946 naar Amerika.

Sanne van Heijst maakte voor het schrijven van dit levensverhaal gebruik van Gerda’s eigen oorlogsherinneringen, die in dit boek opgenomen zijn. Uit de brieven die de ouders Nothmann hun dochter tussen 1939 en  1943 schreven, reconstrueert zij het trieste lot van Gerda’s in Berlijn achtergebleven familie. Met naoorlogse familiedocumenten schetst zij Gerda’s Amerikaanse leven, waarin haar oorlogsverleden geleidelijk een steeds grotere rol gaat spelen. Ook werpt zij nieuw licht op de betekenis  van Philips voor de overleving van Gerda en veel van haar lotgenoten.

Sanne van Heijst (1980) studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte als educatief medewerker bij de Stichting Nationaal Monument Kamp Vught. Dit boek, haar debuut, is geschreven in opdracht van de Stichting Geschiedschrijving Philips-Kommando Concentratiekamp Vught ’43-’44.
Elsbeth Etty noemde het boek in NRC een ‘modelboek waarvan er niet genoeg geschreven kunnen worden’, zie het artikel (21/5/2016).
Het boek ‘Philips-meisje van kamp Vught’ verscheen in april 2016 bij Uitgeverij Atlas Contact; paperback, geïllustreerd, 320 blz., ISBN 978904503136 en te koop in onze webwinkel.

Bekijk hier een interview (6 min.) met de auteur: