Beschermerslezing: Frank Westerman

De Mediamannen maakten een impressie van de Beschermerslezing op 22 januari 2017.

Journalist en schrijver Frank Westerman verzorgde de elfde Beschermerslezing in Nationaal Monument Kamp Vught. Hij hield een voordracht met als titel: ‘Beteugel de volksmenners: over de gevaren van de vrije meningsuiting in een klimaat waarin steeds meer Barbertjes moeten hangen.’ ‘Barbertjes’ verwijst naar de uitdrukking ontleend aan het motto van ‘Max Havelaar’, het beroemde boek van Multatuli: iemand moet de schuld krijgen, of hij het nu gedaan heeft of niet. Theo Verbruggen (o.a. journalist voor NOS, Omroep Brabant en bestuurslid stichting Beschermers) ging na de lezing met Westerman en het publiek in gesprek. De jaarlijkse Beschermerslezing is alleen toegankelijk voor genodigden.

In 2012 heeft Westerman de jaarlijkse 4-mei-lezing gehouden op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hij vertelde hierin over zijn opa Gerrit, die slager was en op verzoek van zijn joodse overbuurman een enveloppe met geld beheerde, toen het gezin in onderduik ging. Op een dag werd hij gearresteerd en werd van juli tot begin december 1943 in Konzentrationslager Herzogenbusch, bekend als Kamp Vught, gevangen gehouden. “Door zijn buurman bij te staan heeft mijn opa Gerrit – hoe miniem ook – weerstand geboden aan de ‘eigen volk eerst’-dictatuur van ’40-’45 (…). Daden van licht kaliber misschien. Toch zijn ze belangrijk, omdat vele lichte daden bij elkaar de balans kunnen doen doorslaan.”

Rasverteller

Frank Westerman (Emmen, 1964) vestigde zich in 1992 als Volkskrant-correspondent in Belgrado. Over zijn ervaringen op de Balkan publiceerde Westerman in 1994 zijn eerste boek ‘De brug over de Tara’. In 1994 trad hij als redacteur-verslaggever in dienst bij NRC Handelsblad. Van 1997 tot 2002 woonde en werkte Westerman als correspondent voor NRC in de voormalige Sovjet-Unie. Als schrijver brak hij door met ‘De Graanrepubliek’ (1999), dat is bekroond met de Dr. L. de Jong-prijs voor eigentijdse geschiedschrijving. Zij werk verschijnt inmiddels in zestien talen. Voor ‘De slag om Srebrenica’ (2015) keerde hij terug naar de voormalige enclave en schreef over de kras op de volksziel die Srebrenica nog altijd is. In 2016 verscheen Een woord een woord’ over taal, terreur, de Molukse treinkapingen en hoe verder na de terroristische aanslag op Charlie Hebdo. In februari 2017 verschijnt ‘In het land van de ja-knikkers’. “Westerman is een rasverteller die zijn vertellingen inzet als wapen tegen verdere verharding en polarisatie”, zo omschreef NRC hem in een notendop.

Sinds 2008 waren o.a. Katrin Himmler, Frits Bolkestein, Frans Timmermans, James Kennedy, Jaap de Hoop Scheffer en Abram de Swaan sprekers tijdens de jaarlijkse Beschermerslezing. De stichting is in 2007 opgericht om extra inkomsten te genereren en zo de financiële basis van Nationaal Monument Kamp Vught te versterken. De stichting wil de bewustwording van jongeren vergroten over onderwerpen als mensenrechten, tolerantie en vrijheid. Tientallen bedrijven en particulieren ondersteunen met hun bijdragen de activiteiten van het herinneringscentrum. De culinaire omlijsting van de bijeenkomst werd verzorgd door leerlingen en docenten van De Rooi Pannen uit Tilburg, eveneens Beschermer.
Lees hier meer over de stichting Beschermers en voorgaande lezingen.

Beschermers logo