Beschermerslezing: Frank Westerman

Een impressie van de Beschermerslezing op 22 januari 2017 (met dank aan De Mediamannen):

Lees hier een transcriptie van de lezing van Frank Westerman:

Journalist en schrijver Frank Westerman verzorgde de elfde Beschermerslezing in Nationaal Monument Kamp Vught. Hij hield een voordracht met als titel: ‘Beteugel de volksmenners: over de gevaren van de vrije meningsuiting in een klimaat waarin steeds meer Barbertjes moeten hangen.’ ‘Barbertjes’ verwijst naar de uitdrukking ontleend aan het motto van ‘Max Havelaar’, het beroemde boek van Multatuli: iemand moet de schuld krijgen, of hij het nu gedaan heeft of niet. Theo Verbruggen (o.a. journalist voor NOS, Omroep Brabant en bestuurslid stichting Beschermers) ging na de lezing met Westerman en het publiek in gesprek. De jaarlijkse Beschermerslezing is alleen toegankelijk voor genodigden.

In 2012 heeft Westerman de jaarlijkse 4-mei-lezing gehouden op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hij vertelde hierin over zijn opa Gerrit, die slager was en op verzoek van zijn joodse overbuurman een enveloppe met geld beheerde, toen het gezin in onderduik ging. Op een dag werd hij gearresteerd en werd van juli tot begin december 1943 in Konzentrationslager Herzogenbusch, bekend als Kamp Vught, gevangen gehouden. “Door zijn buurman bij te staan heeft mijn opa Gerrit – hoe miniem ook – weerstand geboden aan de ‘eigen volk eerst’-dictatuur van ’40-’45 (…). Daden van licht kaliber misschien. Toch zijn ze belangrijk, omdat vele lichte daden bij elkaar de balans kunnen doen doorslaan.”

Sinds 2008 waren o.a. Katrin Himmler, Frits Bolkestein, Frans Timmermans, James Kennedy, Jaap de Hoop Scheffer en Abram de Swaan sprekers tijdens de jaarlijkse Beschermerslezing. De stichting is in 2007 opgericht om extra inkomsten te genereren en zo de financiële basis van Nationaal Monument Kamp Vught te versterken. De stichting wil de bewustwording van jongeren vergroten over onderwerpen als mensenrechten, tolerantie en vrijheid. Tientallen bedrijven en particulieren ondersteunen met hun bijdragen de activiteiten van het herinneringscentrum. De culinaire omlijsting van de bijeenkomst werd verzorgd door leerlingen en docenten van De Rooi Pannen uit Tilburg, eveneens Beschermer.
Lees hier meer over de stichting Beschermers en voorgaande lezingen.

Beschermers logo