Bezoek barak 1B

Uw ticket is een combi-ticket voor beide locaties op de gereserveerde dag. Het is tijdelijk niet mogelijk om de barak op een later moment te bezoeken. U kunt barak 1B op de gereserveerde dag (indien geopend) ook voorafgaand aan het bezoek aan het hoofdgebouw bezoeken. 
Vanaf 5 oktober is het dragen van een mondkapje verplicht in de gebouwen van Nationaal Monument Kamp Vught.
Een mondkapje is voor € 1,00 te koop aan de balie. Lees meer in dit artikel.

Barak 1B is de laatst overgebleven barak van het voormalige Konzentrationslager Herzogenbusch: een uniek oorlogserfgoed en plaats van herinnering. Dit is de plek bij uitstek, waar Nationaal Monument Kamp Vught de gelaagde geschiedenis van deze historisch zo beladen plaats kan tonen. De expositie ‘Als muren konden spreken’ bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers, van collaboratie verdachte Nederlanders en Rijksduitsers (1944-1949). Sinds 1951 is een deel van het kamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. Ook hun geschiedenis wordt verteld aan de hand van veel voorwerpen en foto’s.
In barak 1B komen de lotgevallen samen van tienduizenden mensen die in de afgelopen zeventig jaar noodgedwongen op deze plaats verbleven. Verhalen over vertwijfeling en hoop, over dromen en idealen. Over bewuste keuzes en het toeval, over trauma’s en taboes.

Praktische informatie

Barak 1B is geopend op woensdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur; zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Extra in herfstvakantie zuid-Nederland 17 t/m 25 oktober: zondag t/m vrijdag 12.00 tot 17.00; zaterdag 13.00 tot 17.00.

U vindt barak 1B halverwege de Lunettenlaan. Vanaf de Boslaan gaat u na het Geniemuseum linksaf Astorias in. Na 50 meter gaat u weer links. Naast de barak (Atlantis 1B, 5263 MC) is beperkt parkeerruimte, incl. twee oplaadplekken voor electrische voertuigen.

U koopt uw entreekaartje vooraf online.
Er is geen horeca-aanbod in barak 1B: koffie, thee e.d. is te koop in het museumcafé van NM Kamp Vught. Het museumcafé is gesloten i.v.m corona-maatregelen.
Lees meer over de museumgids van barak 1B.

‘Kamp Vught leeft door: de derde generatie’ is  in delen in barak 1B te zien. In de filmpjes komen vier groepen aan het woord via de derde generatie: Selma Huffener (kleindochter van Joodse gevangene); Bettina Drion (kleindochter NSB’er), Stèphanie Lalihatu (kleindochter KNIL-militair) en Martin Scheufens (kleinzoon Duitse burgerevacué). Regie: Ellen van Kempen, 22 min.:

Foto: Jan van de Ven