Arrangement ‘Opgegraven strijd’

Van 1 maart tot en met 5 maart onderzoeken archeologen Ivar Schute en Jobbe Wijnen een strook grond op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Dit gebeurt op initiatief van en in samenwerking met Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, waar de expositie Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog te zien is. De afgelopen jaren is er steeds meer interesse in de archeologie van moderne oorlogen. Als eerste museum in Nederland biedt het museum uitgebreid aandacht aan deze boeiende tak van bodemonderzoek.

Op vrijdag 3 maart kunt u deelnemen aan een exclusief en dagvullend arrangement (max. 38 deelnemers).

Vanaf 10.00 uur: Ontvangst met koffie/thee in Nationaal Monument Kamp Vught
10.30 uur:
– Presentatie door archeoloog Ivar Schute over de archeologie van de Tweede Wereldoorlog.  Het bodemonderzoek concentreert zich op het terrein waar een (later ontmantelde) spoorlijn naar het kamp heeft gelopen, voor de aanvoer van vliegtuigwrakken. Schute en Wijnen deden eerder archeologisch onderzoek in de voormalige kampen van Amersfoort, Westerbork, Sobibor en Treblinka.
– Rondleiding door NM Kamp Vught; u bezoekt tevens de plek van het bodemonderzoek.
Of bezoek met bus (zie boven) het Geniemuseum (500 meter verder gelegen, gewijd aan het ‘technisch vernuft’ van de Landmacht).
Vanaf 12.45 uur: gezamenlijke lunch in het museumcafé van NM Kamp Vught
13.30 uur: verplaatsing naar Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch met bus van het Regiment Genietroepen.
14.00 uur: rondleiding in kleine groepen door de tentoonstelling Opgegraven strijd.
16.00 uur: met legerbus terug naar Nationaal Monument Kamp Vught.

Met Museumkaart: deelname € 25,00: Museumkaarthouders hebben groot voordeel. Inclusief ontvangst met koffie/thee in NM Kamp Vught; entree Het Noordbrabants Museum en NM Kamp Vught / het Geniemuseum; lunch; vervoer tussen de musea; begeleiding tijdens programma. Dit deelnamebedrag geldt alleen op vertoon van een geldige Museumkaart.
Zonder Museumkaart is deelname € 40,00.

Deze activiteit wordt ontwikkeld door Nationaal Monument Kamp Vught, Het Noordbrabants Museum, het Geniemuseum en Battlefield Bus Tours, met dank aan het Regiment Genietroepen. Max. 38 deelnemers.

Aanmelding:

U kunt zich aanmelden het formulier in het artikel. Aanmeldingen worden verwerkt in volgorde van binnenkomst. U ontvangt dinsdag 28 februari een bericht van ontvangst.

Bekijk de trailer van de expositie met archeoloog Ivar Schute:

Foto’s boven: bodemvondsten kamp Vught – foto Minja Hemminga, Archol uit collectie NMKV; expositiebeeld Wanda van Riet; legerbus Regiment Genietroepen